En boostad föreläsning om matvanor

Det är intressant när du förstår hur snabbt det går att sjunka ner i dåliga matvanor. Hur snabbt snabbmaten tar över och hur det vita sockret smyger sig på och blir allt en större del av vardagen. Bara för att du tycker dig ha lite för lite tid. Barnen är i skolan hela dagen och själv är du på jobbet – du stressar hem för att snabbt skjutsa till träning eller någon annan aktivitet. Och där – någonstans där på vägen – förfaller matlagningen och det blir enklare att vispa i hop något snabbt halvfabrikat.

När det finns så små enkla metoder att ändra på den saken. Barnen gillar det och mår såklart så mycket bättre.

Nu har jag under många års tid drivit två bloggar. Den här som i princip helt har fokuserat på barnens utveckling och deras händelser. Sen har jag då den andra Mom’s lifestyle, som en gång i tiden var en viktblogg men som mer och mer har fått formen av en matblogg där jag samlar de recept jag lagat. För matintresset har alltid funnits där även om tidstjuven sakta men säkert bantat ner det intresset till helgmatlagning.

I kväll var jag på en mycket bra föreläsning om bra kosthållning för barn (och vuxna) och det var Arndís lekskola som höll i arrangemanget. De använder sig av den sk. ”slow cooking” metoden och det är en hel del som finns runtikring den mattekniken än att bara laga maten från grunden och under lång tid.

Ta det här med vitt socker, salt och tillsatsämnen. Bort med det.

Att lära barnen att äta grönsaker: Ställ aldrig fram en sallad utan lägg hellre var för sig i olika skålar. Det här är visserligen som jag gjort länge men bör få förbättrad fokus.

Gör det mesta själv. Som tex ketchup. Det är hur enkelt som  helst att göra och det är något som alla barn älskar.

Ha andra varianter som pålägg. Hummus, pesto, egengjord ost, egengjord sylt. Och då förstås bort med det vita sockret och använd dadlar istället. Hummus och pesto är förresten så gott för att inte tala om hur enkelt det är att göra. Mixa kikärter, vitlök, tumerik, kryddor. Pesto: soltorkade tomater i olja, fetaost (utan olja) dadlar. Mixa.

Ge maten roliga namn: Karatefisk, pizzafisk, vulkansoppa.

Hon gav bl.a tips om att ta bort det vita sockret i kanelsockret – det socker som barnen använder på risgrynsgröt – och istället använda kokosflingor. Det ska jag definitivt prova för här äter vi gröt en gång i veckan eftersom det vill flickorna helt enkelt.

Lekskolans kock driver en egen blog, som då förstås är på isländska.

I morgon ska jag bjuda barnen på karatefisk 🙂

Och så till sist. VEM kom på den dumma idén att introducera läsk på helgerna? Troligtvis jag själv men NU blir det ändring på det. Kolsyrat vatten med lite färsk mynta eller bär blir helt enkelt precis lika bra – om inte bättre. Och istället för chips till ”fredagsmyset” så går det förstås lika bra med morot- och gurkstavar och någon god dippsås till det.