En dag i stallet

Disas konståkningsgrupp ville komma på besök till stallet och vad passar bättre än den isländska dagen då första sommardagen firas? Det är en röd dag så alla är lediga.

Det borstade alla hästarna och det gräddades våfflor.

Alla fick rida två gånger.

Akureyri – tävlingsdags

I mars åkte vi bussresa till Akureyri för att tävla. Det blev en helg att minnas. 🙂 Vi sov på en skola och med tanke på hur många vi var så är det alternativet perfekt. Tänk att kunna laga mat i ett proffissionellt storkök.

Här kommer några härliga bilder

Karin Inga 18 år

Vacker som en dag. Hon har alltid varit målmedveten. Hon är full av energi. Det gäller då att styra in målmedvetenheten och energin på rätt håll så hon inte hamnar på villospår.

Först dansen men där hon brilljerat mest genom alla år är nog ändå gymnastiken. Hon älskade sin gymnastik. Hon tränade 22 timmar i veckan. Däremot så hatade hon att åka buss. Och det fick hon göra i princip varje dag. Utom på somrarna då cyklade hon hela vägen till Gardabaer för att gå på tre timmars övning för att sedan cykla hem igen. Att hon orkade förstår jag inte än idag. Dit var väl inte så stora problem eftersom det är nedförsbacke nästan hela vägen men HEM. Att cykla uppför efter tre timmars hård träning.

Envis var hon. Det gav även reslutat och när hon låg på topp snodde hon åt sig alla guld hon kunde.

Så kom skadan. Vi förstod nog inte, eller rättare sagt, vi fick aldrig veta, att hon trillade av barren och gjorde illa ryggen. Det satte käppar för henne som elitidrottare och gick då över till truppgymnastik. Det var inte lika roligt längre och prestationen fanns inte där längre.

Hon övergick till balett och den gillade hon. Samma envisa talang och prestation.

Tennis tog sedan vid för att sedan helt plötsligt inte orka mer.

Då kom ett svart år med tungt sinne och hon var på väg rakt ut på villospåret. Hon behövde hjälp och fick proffessionell hjälp och medicin.

I dag är hon tillbaka. Konstnärskapet har tagit vid och allt var hon tar för sig är perfekt.

RIG Reykjavik international Games

Att Disa har fantastiska möjligheter att bli en riktigt bra konståkningsdrottning visade sig ganska tidigt. Men att hon redan vid 11 års ålder visar talanger som du ser hos de äldre tjejerna hade jag nog inte kunnat tänka mig. 

Just nu pågår RIG, Reykjavik Internationell Games, och Disas dagsform var maxad. Hon visade sin bästa sida och framförde programmet som om det inte fanns en morgondag. Helt magiskt vackert att se.

Vinterlekar

Annandag jul och snön vräker ner. Så mysigt. Pappa B och farfar M skulle hälsa på släktingar så jag sa till Disa att vi åker pulka istället. Hejdudamej vad det gick undan i backen.


Efter ett par gånger tog vi paus och fick oss varm choklad och julkakor.

Nu verkligen vräkte det ner snö och Disa ville göra en snögubbe. Eller en snökatt då 🙂

Juldagsaktiviteter

Julafton kom och gick. Alla var nöjda och idag stod det skridskor på agendan. Vi skulle åka ner till Reykjavik för att åka på Tjörnin, den lilla sjön som ligger mitt i Reykjavik. Det var en fantstiskt vacker dag och isen låg helt spegelblank. Disa var i sitt bästa esse och åkte skridskor som den vackra isprincessa hon är.

Så gick vi en kort promenad och Reykjavik var så vacker denna dag

Julafton 2023

Så blev det då julafton även i år. Åren går så fort och favorithögtiden återkommer snabbare och snabbare. Fast det känns även som ett visst vemod. De äldsta flickorna är stora nu och de hänger inte med i samma enutusiasm som de gjorde när de var små.

Dagen blev ändå fantastik och underbar. Vi började dagen med vår sedvanliga tradition att åka till skogen och tända en eld.

Den årliga julfotograferingen

Svenska julbordet blev fantastiskt gott. Vilken julskinka 🙂

Vi gick i Hallgrimskyrkan mitt inne i Reykjavik

Så började då den isländska julen och även den blev lyckad. Hamborgarhryggur, julklappar och en lugn och skön kväll.

Julteater i skogen

Vi har en teatergrupp som heter ”leikhópurinn lotta” På sommaren åker de runt Island i en färglad målad minibuss och slår upp sin dekor och varje år kommer en ny teatervariant av någon av de kända sagorna. Bröderna Grims sagor omvandlas till en egentolkad pottpurri där det blandas in roliga skämt för både barn – och vuxna. Och det är väl det som är så genialt att de vuxna skrattar där barnen inte riktigt förstås 😉

De senaste åren har de erbjudit även teater vid jul. Då är det de isländska julenissarna som kariktariseras och den sanna historien får en ny skepnad. I samma anda som teatrarna på sommrarna.

Genialt helt enkelt. Att den dessutom är utomhus där parken och skogen är dekorerad med julbelysning gör det helt enkelt till en riktigt mysig stund. Barnen går med ficklampa så det är spännande minsann.

Julshow konståkning

Då var det åter dags för årets julshow. Den brukar vara spektakulärt bra. Men jag måste säga att årets var nog en av dem sämre. Temat och dekoren var helt ok. Jag hade velat se mer teknik och mer avancerad konståkning av de äldre tjejerna. De hade mest spår och fart.

Egentligen var det bara Disas grupp som visade teknik och det slog mig också att trots deras ringa ålder är de egentligen lika bra som de äldre tjejerna.

Disa var nöjd – och det är förstås huvudsaken.

ISS Islandstävling i Akureyri

Då var det dags igen för våran skridskoprincessa att tävla. Den här gången i Akureyri som ligger på norra Island.

Vi hade hyrt en lägenhet för oss och med oss på färden kom även Helena, som tränar tillsammans med Disa.

På fredagskvällen samlades alla tjejerna och vi spelade Kahoot. Alla hade kommit med varsin present så det blev vinster varje gång. Vi hade den regeln att när någon vunnit fick denne inte vinna igen. På så vis fick alla pris. Vi lade alla vinster i en korg och vinnaren fick en halsduk runt ögonen och vi snurrade personen runt som sedan fick sticka ner handen och ta en vinst. Jättekul!

På lördagen hade vi inte något större program, mer än att Disa hade en övningsträning på eftermiddagen. Därför kunde vi åka till Julhuset, som brukar vara ett måste när du är i Akureyri.

På kvällen tog vi det lugnt, tittade på en film och såg det fantastiska norrskenet som dansade på himlen utanför.

Söndag morgon var stora dagen D. Vi gjorde en ny frissyr till Disa och hon hade sin nya fina tävlingströja på sig.

Programmet gick bra, även om det inte var hennes personbästa, med de gånger då hon landade perfekt så är de verkligen helt perfekta.

Innan hemfärd träffades hela gänget för att äta pizza.

Arndís Sofia Birgitta Benjamínsdóttir är 11 år

Är man den yngsta favoritdottern så firas man i flera dagar. 🙂

Den dagen då hon fyllde år, dvs. 16 november, blev hon hämtad av mamma för att sedan åka till Kringlan. Disa var riktigt nyfiken och hade ingen aning om vad som väntade.


Du kan tro hon blev glad när hon såg att hon skulle få nagelförlängning!

Därefter åkte vi till mathallen där hon fick välja sin favoriträtt: Pasta Carbonara.

På lördagen firades hon av bästa kompisarna i konståkningen. Även då serverades favoriträtten Pasta Carbonara 🙂 och det spelades Kahoot.

På söndagen firades hon av övriga familjen. Då bakade vi pizzor på löpande band.

Bowling

Vissa har mer energi än andra 🤣 När tävlingen var slut ville tjejerna spela bowling.

Disas fantastiska resultat – ISS Cubs Autumn games in Reykjavík

De andra hade aldrig sett en 10-åring göra så helt perfekta tekniska prestationer. Och det hade inte jag heller. Hon vann stort på tekniken och det skilde 0,02 emellan henne och första placeringen.

Vi fick vakna extra tidigt den här morgonen. Redan klockan halv sju ringde klockan och vi gick upp, åt frukost och gjorde Disa klar i hår och kläder.

När tävlingen var klar gick resultatet ut fast det egentligen inte fick vara publikt. Det var ändå fantastiskt skoj att få se hennes otroliga resultat.

Hans Majestät firar 50 år på tronen

Five minutes of fame. Isländska tv uppmärksammade den 50 åriga kröningen och jag blev intervjuad av tv. Nog för att jag verkligen älskar allt med kungligheter och bar mitt pärlhalsband dagen till ära.

inte nog att jag dixk vara med på tv. Det skrevs artikel också.

Oktoberfest

Det är faktiskt ett bra tag sedan som vi hade Oktoberfest hemma. Av någon anledning började vi med denna tradition, så dog den ut men iår så var det äntligen dags igen. Anna Björk fixade med dekorationerna och jag ordnade korv med tillbehör. Vi har en fantastisk fin korvproducent som heter Pylsumeistarinn och där får du köpa de mest fantastiska korvarna över disk. Precis som i gamla dagar.

Iår blev vi också nyfikna över var denna lite spektakulära tradition kommer ifrån.

Den första Oktoberfesten: hästkapplöpning för ett kungligt bröllop
En regel gäller fortfarande i öltälten på Oktoberfest: kunden är kung. Ändå har vi en tjänsteman att tacka för den årliga sammankomsten av cirka sex miljoner besökare i en så mysig miljö. Andreas Michael Dall’Armi, medlem av det bayerska nationalgardet, hade idén att fira ett bröllop lite annorlunda för en förändring. Prinsregenten Ludwig av Bayern, den senare kungen Ludwig I och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen skulle hedras med ett enormt hästkapplöpning. Finansmannen och kavallerimajoren delade sin idé med kung Max I Joseph av Bayern som var imponerad från början.

Paret gifte sig den 12 oktober 1810 och festligheterna ägde rum den 17 oktober på Theresienwieses område, för att senare döpas efter bruden och med den exakta hästkapplöpningen som föreslagits. Och även om det inte fanns några öltält eller nöjesturer vid den tiden, markerade det födelsen av Oktoberfest. År 1824 tilldelade München staden Andreas Michael Dall’Armi den första medborgarmedaljen i guld för att ”uppfinna” Oktoberfest. Han ligger begravd på Alter Südfriedhof-kyrkogården och en gata har fått sitt namn efter honom i trakten av Neuhausen-Nymphenburg.

1819: Oktoberfest blir högsta prioritet
År 1810, ett år efter bröllopsfirandet, var alla överens: Vi vill ha mer! Utan det kungliga bröllopet behövde festivalen naturligtvis en ny arrangör och det blev ”Landwirtschaftlicher Verein in Bayern” [bayerska jordbruksföreningen]. De nyfunna festligheterna skapade det perfekta tillfället för föreningen att rikta strålkastarljuset på sina egna varor. Som var beryktat på den tiden följde den ena stora historiska händelsen efter den andra, varför den nyinrättade Oktoberfesten redan 1813 var tvungen att ställas in för första gången på grund av Napoleonkrigen. Efter kriget finansierades Oktoberfesten privat tills stadens förfäder gjorde evenemanget högt prioriterat 1819. Även i de översta kretsarna hade nyheten kommit att Oktoberfesten garanterat lockade folk, och att den skulle generera en mängd intäkter och bör därför firas årligen.

Oktoberfest på 1800-talet: Bayern, milstolpar och utmanande år
År 1850 var det en annan händelse som verkligen var värd att fira: Statyn av Bayern, Oktoberfestens väktare och symboliska figuren för delstaten Bayern, avtäcktes och invigdes en plats i Hall of Fame. Men denna historiska höjdpunkt gav vika för några utmanande år.

Krig och kolera gav många saker, men festivalanda var inte en av dem. Det dröjde ytterligare ett par decennier innan det var dags för Oktoberfest-institutionen som vi nu känner den. År 1881 öppnade den första grillade kycklingen och traditionell kyckling fortsätter att serveras till hungriga Oktoberfest-besökare än i dag. I slutet av 1800-talet fortsatte Oktoberfest att utvecklas till den festival vi nu känner till den. Bås och karuseller med elektrisk belysning dök upp, artister kom, och på grund av ökad efterfrågan satte bryggerierna upp enorma öltält med musiker, istället för de vanliga små ölstånden.


År 1850 var det en annan händelse som verkligen var värd att fira: Statyn av Bayern, Oktoberfestens väktare och symboliska figuren för delstaten Bayern, avtäcktes och invigdes en plats i Hall of Fame. Men denna historiska höjdpunkt gav vika för några utmanande år.

Krig och kolera gav många saker, men festivalanda var inte en av dem. Det dröjde ytterligare ett par decennier innan det var dags för Oktoberfest-institutionen som vi nu känner den. År 1881 öppnade den första grillade kycklingen och traditionell kyckling fortsätter att serveras till hungriga Oktoberfest-besökare än i dag. I slutet av 1800-talet fortsatte Oktoberfest att utvecklas till den festival vi nu känner till den. Bås och karuseller med elektrisk belysning dök upp, artister kom, och på grund av ökad efterfrågan satte bryggerierna upp enorma öltält med musiker, istället för de vanliga små ölstånden.

Källa: https://www.oktoberfest.de/en/magazine/tradition/the-history-of-oktoberfest

Nära och kära i Dalarna

Efter en underbar vecka i Jämtland fick vi också möjlighet att umgås lite med vår släkt i Sverige. Vi åkte ner från Jämtland på fredagen och då slog vi till med storkalas med krabba, kräftor och räkor.

Ljuvligt gott och du frågar mig!

Höstupplevelser i Jämtland

Det tillhör inte vanligheten att åka till Sverige i september. Och när det väl händer så ställer jag mig alltid frågan – varför åker jag inte till stugan varje höst? Under hela min uppväxtid åkte vi alltid till Jämtland på hösten. Ibland var vi tillochmed där sent i oktober. Då vaknade du ofta av frostigt krispiga morgonar och du gick alltid fullt påklädd med både fleeze och långkalsonger.

Nu var det visserligen tidig september och jag hade kunnat önska mig lite mer höstfärger och lite mera höst.

Men visst fanns den där. Lukten, vindarna som dansade, regnet som gjorde sig känd lite då och då i kombination med en riktigt äkta svensk brittsommar. Eller indiansommar som det också kallas för. Skogen, marken, träden och luften skvallrade om hösten. Och naturen gav sina fantastiska gåvor.

Vi fiskade, plockade svamp och lingon. Vi njöt varje kväll av den jämtländska kvällen. Den öppna spisen och av god mat och dryck.

Varje eftermiddag satt vi på balkongen och det var som att stugan ville så gärna ge sitt absoluta bästa för varje dag, vare sig det hade varit regn under dagen eller klarblå himmel så fick vi alltid ett par timmars stekande sol på verandan.

Det är helt enkelt ljuvligt att vara i Jämtland under hösten. Från och med nu ska jag alltid åka till Sverige på hösten

Brittsommar – svampjakt

Set är en helt fantastisk dag med klarblå himmel och temperaturen uppnås till 20 grader. Dagen till ära åker vi till Heidmörk nationalpark och går på svampjakt. Lärksopp eller furusopp stod högt på listan men där fick vi lite nitlott. Vi hittade främst citronslemmskivling som på isländska heter slímgompur.

Disa tyckte det var riktigt roligt och ville mer än gärna rensa när tillfälle gavs.

Svamp!

Vi har nog aldrig varit några större svampplockare men när ett evenemang om svamp, där du skulle få lära dig mer av svamp, vilka svampar som du kan plocka och inte plocka så kändes det som ett roligt inslag i vardagen.

Disa tyckte det var skoj och trots att det den här dagen småduggade så var hon helförtjust av att gå i skogen och leta svamp. Minsann var hon en hejare på att hitta svamp.

Det som förvånade oss var att det fanns några riktigt fula svampar som faktiskt var riktigt bra matsvampar! För vad sägs om denna gröna fuling?

När vi hittat en rejäl påse med svamp gick vill tillbaka och där fick vi hjälp av en specialist som gick igenom vår lilla hög och förklarade vilka som var bra och inte bra.

Till kvällen serverades det en riktigt gammal paradrätt från mormor Gunilla: Köttbullar, potatis med purjolöksstuvning. Och våra fina svampar stekta i smör, lök och vitlök.

Lekdag

Pappas jobb ordande en familjeträff i den stora äventyrsparken som ligger i utkanten av Reykjavik. Vädrets makter var definitivt med oss och Disa tyckte det var alla tiders roligt!

När flygplanet kom och ordnade godisregn blev det fart på hela gänget som befann sig på äventyrsplatsen.