17 juni – 80 års republik

Grattis Island till 80 årig republik. Det är en historisk dag. Nu fick visserligen Island sin självständighet redan 1918 men med vissa begränsningar. Då fortfarande under den danska kronan som bestämde över utrikespolitiska frågor och landet hade gemensam kung med Danmark, den danske Christian X av Danmark (< 1947)

Det som kanske glömts och som för visso tillhör periferin är att vid den tidpunkten, i andra världskriget stridshetta, var Danmark okuperat av Tyskland och Island av Storbritannien så även om det rådde en klar majoritet i den omröstning på Althingi i þingvellir denna dag så låg helt enkelt den lilla ön som en bricka emellan de två giganterna England och Tyskland. Vem som hade det slutiga godkännande är inget som skrivs om, men den danske kungen var en av de första som gratulerade Island till att bli totalt självständig.

Island firar dagen till ära med pompa, prakt och glädje. Man är oerhört stolt över sitt land. Som det sig bör. ❤️ 🇮🇸🇮🇸🇮🇸