Resan hem till Mora – bränderna

Vi började känna av brandrök när vi var på ön. Med stort intresse följde vi nyheterna om de stora skogsbränderna som härjade okontrollerbart. I Jämtland fanns inte mer än 12 bränder som omringade oss.

De två största bränderna låg i vår väg hem tillbaka till Mora. Den ene var vid Kålböle vid Ljusdal och den andra vid Tränglset inte långt ifrån Älvdalen och Mora. När vi slog in vägleden hem på google maps insåg vi att vi blir tvugna att köra runt bränderna. Det blir en omväg på typ 10 mil.

Brandchefen för Trängslet bor på mammas gata. En ung grabb som bestämde sig redan som sexåring att han skulle bli brandman. Han kom också med den mest innovativa idén då det såg mörkt och hopplöst ut för ett område inom Trängslet som brandmännen inte hade möjlighet att gå in i då det fanns mycket militära sprängämnen i området. Han tillkallade militären och de bombade området från luften. Bomben tog bort syret och branden kontrollerades.

FB_IMG_1532160027076

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det gick bra att plocka bort och göra vinter i stugn och resan hem tog bra mycket längre än vad vi hade kunnat förespå. Väl hemma igen åt vi en ljuvligt god laxmacka och drack ett iskallt vitt vin.

20180720_230754