Nu börjas det…

Flickorna har nedräkning till julen. Deras förväntningar och spänning börjar så smått att ökas och de är helt medvetna om det här med de isländska jultomtarna.

I går var det en viss liten KI som inte alls var med på noterna och ville inte göra som mamma sa. Då sa mamma, nämen titta vem som ser in igenom vårt fönster: ”Gluggagaer” KI tittar med stora ögon på mamma. ”Vad gör han här?” Jo förstår du, nu håller de på att anlända och förbereda sig inför deras riktiga ankomst i decemeber. De måste ju se efter hur mycket presenter de ska köpa för att inte tala om hur många potatisar. KI sprang och hämtade sin pyjamas men på vägen tillbaka från sovrummet till soffan hade hon liksom redan glömt det där med Gluggagaer och höll på med allt annat än att klä sig i nattkläder.

Då sa mamma: Nämen titta Gryla tittar in!

Det blev för mycket för en liten KI. Nu grät hon stora krokodiltårar…och mamma fick trösta.

Det är nämligen så att de isländska julnissarna är 13 stycken och kommer en efter en ner från fjället från och med den 11 december och ger barnen en present – om de varit snälla. Har de däremot varit stygga får de en potatis i skon.

Gryla är deras mamma och förr i tiden sa man att hon åt barn. Det har man slutat med nuförtiden så i dag äter Gryla bara katter. Men Gryla är en ruskig person som barnen inte gillar alls.