På bio för första gången

Då var det äntligen dags för lilla Disa att få prova på bio. Och hon såg mycket fram emot det. Frågade du Disa – ska du gå på bio? Utropade hon JAAA!!

Fast det här med att sitta still var minsann inte så lätt. Så gå på bio gick hellre än bra. Pappa B fick gå ut minst tre gånger. Men hon var så tuff i sina nya kläder,  skinnjacka och timberlandskor.

Lördagar är vigda till konståkning

Varje lördag åker mamma, Anna och Disa till Annas skridskoövningar. Hon har nu börjat i den översta gruppen och när hon är klar med den är skridskoskolan färdig och hon kan få börja öva ”på riktigt” Hon bokstavligen längtar till den dagen.

Lilla busfröken tycker också det är skoj att följa med – för där kan hon springa så fort hon kan och vill :)

Farfar och flickorna går på bio

I går kom Afi Markus och hälsade på. Det är flickornas farfar. Han hade lovat att ta med Anna och Karin i bio.

Finemang och jätteskoj tyckte flickorna som fick äta hur mycket godis de ville under filmens gång.

I dag vaknade Karin med ont i magen – så pass ont att hon fick stanna hemma från skolan. Nåväl, det var jättegott och som tur är det inte varje gång de går på bio med farfar :) Bildkollaget togs när de kom hem och med all den här sockern var det lite svårt att sitta still inför fotograferingen ;)

Lamminsamling

Den årliga lamminsamlingen var under helgen. I år valde vi att enbart deltaga på själva uppdelningen. Det blev en mycket blöt dag men ändå roligt för barnen att se alla fåren.

Anna Björk börjar på konståkning

Äntligen var det dags för Anna Björk att börja på konståkning igen. Det första som vi ser är deras nya tröjor. Såklart att Anna skulle få en sådan. Hon har nu kommit i den äldsta gruppen och trots att det var ett bra tag sedan hon åkte sist hade hon inte glömt bort.

Hon var så duktig!

Fredagsmys

Jag måste få berätta om vad Anna gjorde igår. Något som fick både henne och mamma att växa av stolthet. Och något som hon gjorde riktigt, riktigt bra.

Mamma skickar henne till Kronan, den intilliggande mataffären, för att köpa ett bröd och sprutgrädde till kvällens pannkakor. Hon får pengar och hon ger sig iväg. När hon kommer tillbaka överlämnar hon pengar, kvitto och varorna hon köpt. På kvittot står det 423 kr tillbaka men Anna har bara fått 223. Mamma säger att det här går inte. Du har fått för lite tillbaka. Anna tar kvittot och pengarna och piper i väg igen till affären.

Efter ett par minuter kommer hon tillbaka och jodå, hon fick tillbaka det som fattades. Hon tyckte det var oehört stressande att stå där i kön och behöva prata med kassörskan. Men hon fixade det. Och hon blev jätteglad att hon lyckades.

Hon fick stort beröm av mamma när hon kom tillbaka.

Då är det fredag och fredagsmys som flickorna kallar det för. Och då är alltid den stora frågan vad det ska bli för mat under helgen och kommande vecka. Mat som ska passa alla och som är både god och näringsriktig.

I kväll blir det sushi. För det har Anna bestämt. Ja, Karin äter inte sushi men hon får kycklingspett i stället.

I morgon ska jag göra ett recept i favorit - kyckling milanese. Och det får bli med Jamie Olivers pasta. Ni vet den där pastan med den extra strukturen. Så ser jag framför mig basilika, pesto, kalamati…. det blir fina grejjer det.

På söndag är det dags för den årliga lamminsamlingen och vad passar då inte bättre än en mustig gryta? Mormor gjorde en fläskfilégryta som blev fantastiskt god. I princip är det gjord på samma sätt som en Bouef Borginoune – men vi släpper rödvinet. Det blir också en barnvänlig variant.

I radioreklamen påminns vi om de nya grönsakerna som är nyupptagna. Kålrot, selleri, morötter…. och jag som har fortfarande fullt med lammkött i frysen. En mustig köttsoppa står på programmet inför nästa veckas meny.

Ja, så fortskrider livet på Island. Trots vulkanutbrott och annat väsen.

Karin Inga börjar spela volleyboll

Båda äldre flickorna har bestämt sig för att sluta dansa. Och det känns förstås ganska konstigt eftersom vi hållit på med det sedan de var tre år. Men det känns också bra och utvecklande att de nu söker sig till något på egen hand och inte är så beroende av varandra.

Karin Inga ska gå på scouterna och spela volleyboll. Anna Björk ska fortsätta där hon började i våras – konståkning.

I går var första gången för Karin Inga och hon bokstavligen älskar det. Hon längtar redan till nästa gång. :)

Vårt lilla yrväder har humör

Att hon är lik sin mor som liten har nog ingen undgått att se men att hon dessutom skulle få mammas envisa egenvägsvilja och humör hade vi kanske inte riktigt hoppas på.

Makalös unge till att ha en stark vilja. Och hon blir ruskigt arg när hon inte får som hon vill. I går blev hon så arg att pappa B blev aldeles förskräckt.

Hon har nämligen bestämt sig för att på lekskolan vill hon inte göra något annat än att vara ute och leka i lekparken. Och hon börjar redan på morgonen då hon snällt och fint går och håller mamma och pappa i handen för att sedan ta en tvärböj och rusa fram till gungan. Att ta henne därifrån är minst sagt ett helt företag. Inte vill hon gå hem från lekskolan heller. Nejdå, i går som sagt blev hon så ruskigt arg att det slutade med att pappa B gick tillbaka med henne till lekskolan och hon fick gunga vidare en halvtimme innan hon var nöjd.

Nu är det här en del av lekskolans program att barnen ska vara med och bestämma och får välja sin egna väg att i morgon bitti ska mamma och pappa gå med henne lite tidigare så att hon får gunga en stund innan hon går in till sin avdelning.

I dag hade hon pippilotter i håret och hon tyckte hon var så fin. Hon gick snällt och fint hela vägen tills ungefär 10 meter från grinden. Då stannade hon och började knäppa sin jacka. B sa att hon har redan bestämt sig. Mamma hjälpte henne med jackan och jodå, mycket riktigt. Hon rusade fram till gungan. Och hon blev så ilsk att hon skrek och vred sig som en orm hela vägen in till avdelningen.

Så hon kan. Bestämt.

Arndís eller?

Den stora gatufesten

I lördags arrangerades det en stor gatufest för invånarna där vi bor. Det blev ett mycket lyckat kalas som började vid femtiden och avslutades inte förrän vid halv två på natten ;)

Festen börjades med en slags femkamp för alla barnen som blev mycket lyckat och populärt bland barnen. De fick gå serpentiner med en strut i ansiktet, gå med ett ägg, gå med en boll mellan benen. Dessutom fick de en lång lista med uppdrag som de skulle klara utav där bl. a ta kort på en krona, hitta en gul och en vit bil, hälsa på en okänd människa osv. Det hela avslutades med dragkamp.

Arndís tyckte också kalaset var finemang. Hon fick tag på grannpojkens motorcykel. Den ville Frosti först inte låna ut men mamma sa till flickorna att hämta Disas fyrhjuling. Och det tyckte Frosti var jättekul så Disa körde hans motorcykel och han körde hennes fyrhjuling. :)

Därefter grillades det och sen började de storas fest. En av grannarna hade rest ett partytält så där kröps det in när kvällskylan närmade sig. Nu inväntade vi stormrester från en tidigare orkan så när det började blåsa upp bekom det sig inte värre än att alla kröp in i grannens stora lastbil. Och då sattes partiet igång på allvar som avslutades helt enkelt med dans :) Mamma hade för länge sen gått hem med flickorna så när hon kom hem vid halv två, ja då hela skaran och sov framför tv:n.

 

Arndís klarar inskolning på lekskolan med trofé

Då var tredje dagen, och sista dagen på inskolningen, avklarad på lekskolan. Nu anses hon som fullärd lekskole-elev. Hon klarade av inskolning galant och har varit en riktig mönsterelev. Idag kom hon till lekskolan kl. 09 och mamma åkte därifrån kl. 10 helt utan problem. Hon vinkade av mamma och vände direkt på klacken och fortsatte att leka. Hon sov bra i vilostunden och lade sig direkt på kudden och somnade.

Och hon tyckte det var riktigt roligt att leka både utom- och inomhus. Att gömma sig i skåp är the big thing just nu och det höll hon och ett annat barn på med under sista timmen.

Arndís börjar lekskola – dag 2

I dag fick Arndís börja med att leka utomhus. Det är fina grejjer tycker hon och bäst är att hon får gå omkring helt själv, precis som hon vill utan att bli stoppad. Det kan också få sina konsekvenser för idag gick hon för nära gungan och fick en rejäl smäll på läppen så att det började blöda. Inga tänder kom till skada och gråten gick snabbt över efter att mamma tröstat en stund.

Till lunch fick hon isländsk slátur, dvs blod- och leverkorv med rotmos, potatis och vitsås. Om det tyckte Arndís inte alls. Hon försökte många gånger eftersom hon var rejält hungrig men varje gång spottade hon ut maten och ruskade på sig. Det var inte förräns mamma mosade bara potatis i vitsåsen som hon lyckades få i sig lite av maten.

Vilostunden gick bättre idag för mamma bestämde sig för att direkt gå ut ur vilorummet. Då lade hon sig till ro och sov i närmare 45 minuter.

Arndis har börjat lekskolan

Så var då dagen D äntligen här och lilla fröken finemang skulle börja på lekskolan. Hon gick som vanlig självmant i skorna och tyckte det var aningen konstigt att hon inte skulle åka bilen… hon tittade upp på mamma och sen skrattade hon och höll mammas hand glatt medans hon traskade ner för gatan.

När vi öppnade grinden till lekskolan tjöt hon av förtjusning för här hade hon varit förut. Men när hon inte fick rusa mot uteplatsen tvärnitade hon och tyckte det var mycket konstigt. Hon var aningen reserverad i början och blyg inför fröknarna. Det var tryggt att ha mamma där.

Hon fick frukt och till lunch serverades det fisk, potatis med broccoli och skirat smör. Jättegott, tyckte Arndis och åt med stor aptit två tallrikar med mat.

Därefter var det dags att sova. Nu var hon van att sova hos dagmamman och hon lade sig ner för att invänta sömnen. Dessvärre var det flera barn som inte alls var på sovhumör och det störde henne så pass att det gick inte somna. Hur hon än försökte.

Det slutade med att hon och mamma gick fram i stället.

Därefter var det dags att gå ut och leka och det tyckte Arndis var finemang. Toppenroligt att åka rutschkana, leka i sandlådan och få gå omkring lite som hon själv ville utan att någon hela tiden stoppade henne.

Efter ute-tiden var det dags för eftermiddagsfika. Det bjöds på jättegott bröd och mjölk. Arndis åt två brödskivor och drack tre glas med mjölk.

I morgon ska vi börja dagen utomhus. Det blir nog ännu roligare.

Skolstart

Det var två stycken mycket förväntansfulla tjejer som hoppade ur sängen med ett skutt i morse. Det var nu äntligen dags att få börja skolan igen.

Både Anna och Karin hade noggrant gått igenom listan över alla de saker som måste införskaffas till skolan. Mamma hjälpte dem att bocka av det som redan fanns hemma och det som hade införskaffats. Block, pennor, suddigummin och plastmappar hade prydligt märkts med respektives namn och som de omsorgsfullt lagt ner i sina skolväskor.

Det hade valts kläder som prydligt låg och väntade vid sängen. Karin fick dessutom gå i väg i sina nya fina timberlandskor. Skorna som varit slutsålda i närmare ett halvår och som hon äntligen kunnat hämta på affären. Ja, de båda två var så fina och så förväntansfulla över att äntligen få träffa alla kompisar igen.

Menninganott – cluture night

Varje år i augusti hålls ett hejdundrande party i Reykjavik som kallas för ”Menninganótt” eller Culture Night. Då förvandlas hela staden till en stor festplats med utescener och hålligång. Och med tanke på antalet människor ute på gatorna så borde i princip 80% av Reykjaviks befolkning befinna sig nere i stadens kärna.

På morgonen går Reykjaviks marathon och Latabaerlöpet för barnen. Tidigare år har flickorna deltagit men år nöjde vi oss med att åka ner och titta på löpet plus barnföreställningen som är efteråt.

Därefter tog vi en kort paus för lite förtäring på IKEA och sen åkte hela gänget ner till stan igen för att titta på koncert och fyrverkerier. Vi var inte hemma förrän vid halv ett i natt!