Jul i vardagsrummet

Våran oas – våran tillflyktsställe för tillfället blev riktigt, riktigt mysig med en liten jultouch. Nyputsade fönster och nystrukna gardiner. Att ha två stjärnor istället för en är ett nytänkande och det blev riktigt bra.

I dag satt vi och småpratade över framtiden och nedre delen kommer helt klart bli en oas för flickorna när de blir äldre. Tänk, den blir som deras egna lägenhet då vi kan tillbringa vår tid uppe och de får sin egna tv-oas med kompisar och blivande pojkvänner här nere :)

Flickornas rum – en genomkörare

Att städa flickornas rum var verkligen inte en dag för sent. Att överhuvudtaget gå in där kände som ett helt äventyr och ett projekt som inte skulle vara klart i en handvänding. I närmare fyra timmar höll vi på och även om det kändes helt hopplöst i början så blev vi till slut färdiga.

Nya skridskor till Anna Björk

Det hade kunnats tro att när Anna Björk lämnade dansen att hon gick ifrån kostnaden, reglerna och alla små detaljerna men konståkningen är minst lika komplicerad. I alla fall vad gäller utrustning. Och kostnaden är om än värre. Vi hade skaffat skridskor som vi trodde skulle fungera jättebra.

Ja tjosan hejsan. När Anna rusade igenom hela skridskoskolan upp till toppen så börjde tränaren påpeka att hon borde nog få ett par bättre skridskor. Jamen visst, klart att tösen ska ha bättre grejjor. Men det måste erkännas att pärlsvetten började visa sig när det insågs att ett par nya skridskor inte direkt snöts ur näsan utan kostade både ett helt ben och minst en halv arm. Här snackar vi nästan en halv måndadslön.

Ibland finns dock turen som ger dig möjlighet att få tag på det du önskar till ett rimligt pris. Kompisens kusins dotter slutade för ett tag sen och höll på ett begagnat lager som skuller mer än gärna passa Anna. Här fick hon fantastiskt fina skridskor till bråkdelen av nypriset. Tränaren, Anna och mamma var nöjd. Tränaren trodde dock att Anna skulle få ett litet bakslag eftersom så pass avancerade skor skulle kännas oehört ovant för henne.

Det tog Anna halva lektionen att vänjast nya skorna.

Så bra är hon i konståkning.

Vi tjuvstartar julen

Det har varit så mörkt, så trisst så länge att det kändes som helt naturligt att börja förbereda advent och julen. Nu kan tänkas att med detta primitiva boende där vi tryckt in hela vår boskap på nedre våningen i väntan på att övervåningen ska bli klar blir inget annat än kaos och omöjligt att skapa vare sig julstämning eller en normal vardag.

Det hela handlar om att tänka positivit eller negativt. Och här är det definitivt beslutat att här råder inget annat än positive thinking. Allt blir vad du gör det till. Och det går hur fint som helst att skapa gemytlighet i vissa vrår som ger oss både värme och njutning.

Först ut var det ena sovrummet som fick putsade fönster, nya gardiner och julljus. De här gardinerna, stjärnan och staken användes första gången förra året då vi gjorde iordning ”hotelrum” för mormor och morfar. En riktig favorit i repris om ni frågar oss.

Arndis firad på lekskolan

Det måste sägas att livet på lekskolan är bra för små barn. Det är utvecklande, skapande och det är särskilt betryggande med deras slow food certifiering.

De här bilderna kom i posten som visar när Arndis skapar sin egna födelsedagskrona. Och blir firad som en riktig prinsessa.

Första julbaket

Det är tur att det finns vänner att åka till när det inte finns någon ugn hemma – eller finns gör det men den står inpackad i garaget ;)

Först ut i årets julbak är saffransbullar. Laktosfria sådana. Och här gör jag nu en dubbel sats och gör två varianter. En klassisk lussekatt och en saffransbulle fylld med hjortronsyltsblandning.

Grundreceptet för en enkel sats:

4 dl laktosfri mjölkdryck
50 g jäst för söta degar
2 st Påsar saffran
1 dl strösocker
200 g laktosfri matkvarg
1⁄2 tsk Salt
100 g laktosfri smör / margarin
1 l vetemjöl
1 st ägg för pensling

Russin
Hjortronsyltsblandning:
3 dl hjortron
1 brk färskost (mascarpone, philadelphia)
pärlsocker

 • Värm mjölken till 37 °C.1
 • Smula jästen i en bunke och rör först i 1 dl av mjölken och sedan resten lite i taget.2
 • Rör sedan i kardemumma, saffran, socker, matkvarg, salt, smöret och hälften av mjölet. Arbeta samman, lägg i lite mjöl i taget tills du fått en blank, inte alltför torr deg.3
 • Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
 • Arbeta degen på mjölat underlag och kavla ut en tredjedel åt gången.
 • Bred över blandningen av hjortronosten
 • Vik dubbel och skär remsor. Tvinna eller fläta remsorna efter behag till bullar eller längder.
 • Lägg i bullformar eller på bakplåt med bakplåtspapper och täck med duk. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
 • Pensla med lätt vispat ägg, strö över lite pärlsocker och baka av i mitten av ugnen på 220 °C i 15 minuter

Den klassiska varianten behöver kanske inga instruktioner eftersom de rullas till avlånga runda bitar och snurras till ”katter” Låt de utrullade lussekatterna jäsa i ca 30 minuter innan de gräddas i ugnen.

Och för dem som inte vet hur du snurrar en bulle så finns det ett fin instruktionsvideo här (visserligen kanelbulle men principen är densamma)

Blek om nosen

Det var tur att hon hann med att fira sin födelsedag innan hon blev sjuk. I dag är hon blek om nosen, har feber och inte den minsta matlust. Hon har visserligen bara kräkts två gånger, en gång i går kväll och en gång i morse. Stackars lilla hjärtat.

I går firade lekskolan Arndis och då kom hon hem med en sådan här fin krona på huvudet. Födelsedagssången gick hon också omkring och nynnade på.

Vinterpynta

Det är inte var dag som det lärs nya svenska ord. Och det märkliga är att när du väl lärt dig något nytt så har det en tendens att poppa upp lite var stans.

Ordet ”vinterpynta” har nu dykt upp inte mer än på fyra ställen. Och det är baske mig ett riktigt bra ord. Att säga ”julpynta” i mitten på november låter lite obstinalt men så fort du ändrat ordet till vinterpynta så får det en helt annan och mjukare betoning.

Nu visades bilderna redan igår men så här vinterpyntade vi hemma i går.

Nu börjar vi återuppbyggningen

Det skulle kännas fantastiskt tråkigt att börja det här inlägget med och berätta denna långa tråkiga historia med våran övervåning. Och varför vi nu bor som ihoppackade sardiner på nedervåningen.

Så det struntar vi i.

Nu blickar vi positivt framåt och det känns fantastiskt att äntligen kunna sätta en tidsram för det projekt som nu startar. Återuppbyggnaden av övervåningen. Nu startar en mycket trevlig resa med uppbyggning, planering och utförande.

Pappa B kom hem i går och det som nu ligger närmast på agendan – förutom att göra klart med försäkringarna – så är det att isolera yttertaket och lägga innertak. Isoleringen borde hinnas med innan nästa Norgeresa. Därefter blir innertaket placerad.

Att kunna flytta upp till påsk känns som en relativt rimlig plan så den utgår vi ifrån. Det är visserligen en hel del som ska göras:

 • Lägga klart golv i trapp och sovrum
 • Dörrarna ska sättas in
 • Badrummet ska kaklas och inredas
 • Köket. Äntligen kan jag se fram emot ett riktigt kök.
 • Måla alla väggar. Här finns det så fantastiskt mycket roligt.
 • Inköp av diverse möbler, en ny soffa bl. a

År 2015 verkar vara året med det Big Year! Och jag kan knappt hålla mig till den dagen då vi flyttar upp igen. Så under tiden får vi göra det bästa av situationen.

Födelsedagen

Arndís vaknade redan vid femtiden  i morse och hade en lång stund då hon ormade sig rejält innan hon kom tillbaka till ro och somande om. Hon hade säkert somnat om som bäst då vi tassade upp, hämtade paketen och väckte henne med födelsedagssång. Den blicken som vi mötte är oslagbar.

Hon fattade ingenting och tyckte mest att vi hade både en eller flera skruvar lösa som dels väckte henne när hon nu äntligen somnat om dels väcka henne med sådant buller och bång. Presenterna förstod hon inte heller och det tog ett bra tag innan hon drog på mungiporna innan hon förstod att det här var något riktigt roligt som dessutom enbart var till henne själv.

Det självspelande pianot var oerhört roligt. Frågan är vad resten av familjen kommer att tycka om det efter en liten stund?

Efter frukost åkte vi till badhuset. Där fick hon åka vattenrutschkana. Om och om igen ville hon åka och det var nog tur att temperaturen visade 10 grader för det var ohyggligt kallt att springa upp och ner för trapporna. Det är nog för väl att vattentemperaturerna håller behagliga 39 grader.

Efter badet var alla hungriga och sällskapet begav sig till IKEA för en bit mat. Även den här dagen bakades det småkakor så alla barnen fick smaka på både peppar- som ingefärskakor.

Dessutom hade jultomten tittat fram och det erbjöds gratis fotografering för alla barn.

Att få Disa sätta sig i tomtens knä kunde vi glömma långt innan vi överhuvudtaget fick idén. Hon vred sig som en orm och tyckte att den där skäggige mannen såg ruskigt läskig ut. Anna och Karin däremot gick fram två gånger och fick två fina kort med sig hem :)

Ja, julen har verkligen anlänt till IKEA med besked och det minsann smittade av sig. Vi har tjuvstartat i hallen vilket spred en fin härlig varm stämning. Ja, trots att vi bor så provisoriskt så går det nog även i år att skapa lite jul. Till veckan ska vi nog tjuvstarta lite mer ;)

Så har då våran pappa kommit hem. Samtliga flickor hoppade jämfota av förtjusning och Disa lämnade inte sin pappa en millimeter efter att han kommit hem. Det var knappt att han fick äta kvällsmat i fred.

Våran lilla gullunge blir två år

Helt oväntat (nåväl vi visste det i hela nio månader) och oplanerat dök det upp en ny individ i vårt hem. En liten gullegris och mer charmerande litet troll får du leta efter. Ja, ja det säger visst alla om sina små älsklingar.

Men hon är det. Söt som socker, kvicktänkt och långt intelligentare än många tvååringar. Hon vet precis vad hon vill och kan hon inte uttrycka sig i ord så kör hon kroppspråket. Och hon ger inte upp förrän hennes vilja gått igenom.

Precis som sina äldre systrar får även hon en månadsbild där det går att följa hennes utseendeutveckling genom tiden.

Och om vi återblickar så finns det mycket trevligt att titta på och det är otroligt vad ett litet liv lär sig mycket på två år!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här finns lite länkar och återblick på hennes utveckling

Som när hon började gå

När hon började stå 

Disa kan säga tittut

Disa går med gåvagn

Disa kryper

Disa ställer sig upp i sängen

Hon kan äta smörgåsar själv

Disa klappar händerna och går i gåstol

Spelar på munnen

 

Lördag hela dagen lång

Våra lördagar brukar vara fartfyllda men den här lördagen slår nog alla rekord. Det började med tårtkalas, skjutsning till konståkningsskolan och då passade vi på att inhandla Karins julklänning. Och åh ja, det blev en exakt lika dan som lillskruttans. Och hon blev så fantastiskt fin i den!

Vi brummade vidare och inhandlade ett par paket till Disa och sedan vidare med dem för inslagning i shoppingmolan som har ett inpackningcenter. Då ringer Karins kompis Ella och bjuder med henne till badhuset. Hem fort som attan för att packa badkläder och så svisch iväg för att hämta Anna på träningen.

Pust.

Invigning av en ny utställning hanns med och så fantastiskt fina tavlor. Tänk när ovanvåningen är helt klar så kan eventuellt sådana här skapelser få plats.

Kollegan Thordis vid sin systers tavla

Det var kollegan Thordis syster som höll för utställningen och ljuset, motiven är helt sagolikt vackra.

Efter en liten flykt från barnvardagen blev det dags att inta matlagningen. Och det här är slow food när den är som bäst. Kycklinglasagne med dinkelpasta som blev oerhört poplärt bland matbordsgästerna.

Det är alltid så roligt att laga mat som samtliga gillar

Tårtkalaset kan börja

Nu börjar kalaset för vår lilla trollunge som blir två år i morgon. Först ut är farfar – afi – Markus som kom förbi i morse. Vi bjöd han på tårta som flickorna monterat och dekorerat.

Disa åt mest grädden och lämnade allt annat kvar.

Det återstår att se hur det går i morgon då det vankas än mer tårta, kakor och bullar. Ingen hejd på gottesakerna. Men är det födelsedagskalas så är det. Och nu börjar nedräkningen tills att lilla fröken bus blir 2 år!

Röda lackskor

De fanns på madickens tid, för 40 år sen och de är högaktuella nu.

De röda lackskorna.

De suktades stort när Anna var lien och de suktades när Karin var liten. Då ansågs det inte finnas ekonomi till dem. I dag – äntligen – med 20% rabatt gavs det äntligen tillfälle och  vår lilla sockerunge blir matchad och klädd från topp till tå :)

Julklänningarna

Det har blivit lite av en tradtion att flickorna ska ha magnifika klänningar till jul. Visserligen har de äldre två fått enas om att dels inte få nya varje år och dels har nog Karin fått ärva en hel del av sin äldre syster, Å andra sidan så har hon inte haft något emot att få efterta den ena magnifika klänningen efter den andra.

Så kommer då lillfisen och få allting nytt ;) Det beror helt enkelt på att de första klänningarna inte längre finns kvar och frågan är hur mycket som finns kvar av de andra?

Nu är det en liten fröken som fyller år på söndag och den här klänningen har mormor och morfar gett. Karin tyckte den var så fin så hon skulle allt kunna tänka sig en precis lika dan. Visst är den magnifik?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här finns ett litet bildspel på klänningarna genom tiderna. Under helgen ska vi arrangera de äldre flickorna klänningar. Det lutar visst åt att de båda två ska få nya klänningar. Det blir en dyr jul ;)

 

Nyttiga fiskpinnar med potatismos

Här fortsätter vi i den hälsosamma banan och flickorna har mer och mer gått ifrån socker och halvfabrikatsmodellen. I början på veckan serverades hemmagjorda lammfrikadeller i tomatsås med makaroner och idag är det dags för fisk igen.

Fiskpinnar har flickorna alltid tyckt om fiskpinnar som jag köpt färdigpanerade frysta. De kan sällan klassas som särskilt nyttiga så idag blir det ett nytt recept, tillagat från grunden.

Fiskpinnar med potatismos

400 g torskfilé
2 msk färskpressad citron
½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 krm cayennepeppar
1 krm oregano
1 krm lökpulver
1 krm dragon
färsk basilika
1 dl dinkelmjöl
1 dl ströbröd
1-2 ägg
rapsolja

Potatismos: mosade kokta potatisar, lite smör, salt och vitpeppar. Vispa ihop allt i en matberedare eller med elvisp. Servera med moröttsstavar, gurkstavar och ruccolasallad till de vuxna (eller också till barnen om de nu gillar det)

 

En bestämd dam

Det har varit lite av en sjukstuga hemma. De ringde från leksolan i måndags då de upptäckt små blåsor på Disas läpp, fingrar och fötter.

Höstblåsor.

Ingenting som är farligt direkt men anses som ganska smittande. Här vill de inte att barnen går i lekskolan då värsta blåsorna finns. Nu fick hon inte särskilt stora utbrott men i alla fall så fick hon vara hemma under resten av dagen och likväl i går.

Vilket ställde till en del problem. Nu gick det bra att arbeta hemmifrån tills de större tjejerna kom hem från skolan.

Disa gillade inte alls att vara hemma. Särskilt när hon inte fick den uppmärksamheten hon är van vid. Nä, mycket bättre att vara i lekskola, tyckte hon, tog på sig sina Timberlandskor (hur hon nu lyckades med det) sin jacka, sin mössa (även det ett mysterium hur hon lyckades kravla sig i den) en vante från Karin och en vante på Anna. Så vände hon sig om och sa hej då, öppnade dörren och gick ut.

Det blev till att springa ut efter henne och snällt berätta för henne att hon inte alls skulle gå ut. Hon var inte särskilt nöjd med det svaret.

Dessutom har hon bestämt sig för att hon är för stor för att sitta i barnstolen vid matbordet. Hon totalvägrar. Och varje gång det ropas att middagen är klar, rusar hon fram till den ”nästastegs” barn stolen. Den som ser ut som en vanlig stol, men som är något högre plus att den har ett mindre säte. Där ska hon sitta.

Minsann. Hon kan. Och hon vill – mycket. På söndag blir hon två år.

Byggsoppan

De ringde från lekskolan och Disa har fått ”höstblåsor”. Inget farligt men smittande. På internet går det att finna information om viruset och eftersom inkubationstiden är 3-5 dagar så vad är då vitsen med att hålla barnen hemma – då utbrotten redan kommit?

Tur att det går att arbeta hemmifrån.

Och vad vill då en liten barnamage ha till lunch? Byggsoppa är enkelt och något som Disa gillar skarpt. Nu heter förstås inte ”bygg” på svenska utan det är helt enkelt korn. Det här är något som det nyligen har börjat odlats på Island och något som de är myckte stolta över. Den här soppan har visst ett ursprung från Italien. Den går att göras utav det som finns hemma men grundreceptet ser ut så här:

Grönsaks och kornsoppa med röda linser

2 dl ekologiskt korn* (här finns det val om att lägga den i blöt ca 2 timmar innan men nu fanns ingen tid till det och det går precis lika bra att börja tillaga direkt)

1-11/2 dl röda linser (fanns inte hemma idag)

1,3 liter vatten

2 st buljongtärningar. MSG fri såklart. I dag fick det bli köttbuljong men kycklingbuljong är att föredra

1 tsk. havssalt (behövs egentligen inte)

1 msk. oreganó

1 msk. timjan

1 msk basilika

1 stor lök

5 vitlöksklyftor (det blev det inga idag)

6-8 morötter, helst ekologiska

Skölj kornet och lägg den i en kastrull tillsammans med löken, morötterna, vattnet, buljongtärningen, kryddorna. Låt koka upp och sänk sedan temperaturen och koka under svag värme i ca 40 minuter.

Riv lite parmesan över och servera direkt (eller låt kallna en stund för varmkänliga barn)