Sveriges Nationaldag 2018

Det är 18 året som jag firar Svensk Nationaldag på Island. Många ambassadörer blir det på den tiden. En del av dem har gjort det ganska bra, en del av dem någorlunda bra och en del av dem hade väl i princip rena rama begravningsstämning på 6:e juni.

I år har vi fått en fantastisk  6:e juni. Och det på många sätt. Inte bara det att det var välordnat med partytält, snittar, grillmat, sång, lekar drycker av alla de former utan också en ambassadör som satte liksom pricken över i:et varför vi firar nationaldagen.

Vilken koppling hittar vi till 6:e juni? Hur många vet att det var 1809 som vi fick en balans emellan regering och kung? Hur många visste att Nationaldagen firas med anledning av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksdagen i Strängnäs den 6 juni 1523. Detta innebar ett systemskifte, där Sverige övergick från unionsstat i Kalmarunionen till självständig nationalstat och ingen främmande kung skulle regera över Sverige. Det innebar också grundläggande av det moderna Sverige med en centralmakt.

Det som också var intressant i hans tal var att han tog upp allt det som gjort Sverige känt. Eller de varumärken som är kända men som kanske inte direkt förknippsas med Sverige. Spotify och Skype är faktist svenskt!

Dagen till ära hade mamma och lilla Disa nationaldräkter.