Huset – första steget i rätt riktning

Island är känt för att vara den magiska vulkan med dess fantastiska natur, de vackra islandshästarna, de varma baden och något som jag vet många, många drömmer om att få åka till. Och det talas om den isländska sagan ”Icelandic Saga” med Snorri Sturlason i täten som beskriver hur den lilla populationen växte sig sakta fram genom hårt klimat, hungersnöd och tuffa vikingar.

Javisst, Island är ett spännande land.

Däremot vilar en becksvart skugga bakom landets magi och det är först när du varit bebodd som du verkligen förstår hur svart och hur nerlusat och nersmutsat landet är av girighet, korruption och brödraskapsfasoner. Världen fick en se en glimt av den vid den omtalade bankkonkursen där ”utrásavikingarna” levde högt över sina tillgångar och skydde inga medel för att lura till sig miljoner på bekostnad av den övriga populationen.

Orkanen från bankkrisen torde vara utriden vid det här laget men kvar finns kräksoppan som nu resten av befolkningen måste äta dagligen. Korruptionen finns kvar. Brödraskapet finns kvar.

Och det är särskilt påtagligt i den långa tvist vi har stått med försäkringsbolag och byggherrar som vägrar stå ansvar för sina misstag.

I dag är vårt hus en av punkterna på agendan hos byggnämnden. Försäkringsbolaget har – erkänt att det är ett dolt fel – men sägas kan inget göra eftersom byggherren tvärvägrar och att de måste invänta beslutet från byggnämnden.

I tre år har vi bråkat. I tre år har vi bott i ett hus som knappt är tjänligt för den humana människan.

I går kom dessutom svaret på de proverna som Hus och Heilsa tagit och skickat på analys. Svaret kom som en stor fet käftsmäll.

Cladosporium
Är den rapporterat vanligaste mögelarten både inom- och utomhus.
Kallas nu även Svarta Prickar då den återfinnes på fasader.
Färg: grågrön-brun-svart.
Skadeverkningar: Allergen, astma, infektion i hud och naglar.

Jag som hostade mig igenom hela graviditeten med Disa. Och flickornas stora sår som de tampats med under hösten. Hostan som Disa har. Allt det här skickade jag till försäkringsbolaget i går kväll.

Får vi inte rätt vet jag någon som kommer att gå till tidningarna, tv och alla social media som finns att tillgå.

I dag ska pappa B beställa ”torrisbesprutning” som gör att du ”hyvlar” bort det översta lagret på bräderna, därefter ska hela området designifineras och sen kan vi åter igen klä taket med isolering.

Så kanske – förhoppningsvis – ser jag ljuset i den långa becksvarta tunnel vi har gått igenom de senaste åren.