Italien 2024

De italienska katolska kyrkogårdarna

Jag har alltid haft ett visst intresse av att besöka kyrkogårdar. Det ger ett slags lugn och det är intressant att se hur olika länder hanterar och sköter sina begravda.

Det mest spektakulära jag sett är nog ändå i New Orelans där de överhuvudaget inte kan begrava sina döda under jord. Det var ett gigantiskt problem för nybyggarna i Amerika då liken flöt upp vid varje storm. Det förde förstås med sig sjukdommar och andra sk. trevligheter. Då kom Cajunerna, dvs Fransmännen, och lärde befolkningen att ni måste begrava över jord. Därför köper varje familj ett litet sk. hus där de döda begravs.

I Hornbäck emellan Köpenhamn och Helsingör är en annan mycket speciellt kyrkogård. Den har en stor damm i mitten och det är som att du vandrar i en helt vanlig park. Alla stenar är plattor i marken omringat med murgrönor och andra grönskande växter. Det är ett staket runtom kyrkogården och utanför finns en rad stenar som vittnar i de oidentifierade sjömän som dött av drukning och flytit iland. De fick inte begravas innanför staketet eftersom du kunde inte veta huruvuda de var onda eller goda människor.

I Sverige råde blomsterprakt och kyrkogårdarna är ordentligt välskötta med grönt välklippt gräs och vid varje stående sten finns det fina blommor. Vid Halloween tänds det lyktor som sedan får lysa varje helg fram tills att vintern tar över. I Sverige läggs oftas makarna vid samma sten och många har sitt namn ingraverat med födelseår och en oifylld ruta där dödsåret ska hackas in. Jag minns att B tyckte det var fruktansvärt. Och jag kan hålla med han. Du har nog inte lust att se ditt egna namn medans du fortfarande är levande, eller hur

På Island har de också en liten makaber tradition. Till jul så dekorerar man med julbelysning. Helst med en massa olika sorters färger på lamperna. Kyrkogårdarna i Reykjavik är välskötta medans tex, i Borganes är det en mer vildvuxen variant även om varje sten har sin lilla blomsterprakt.

Så har vi då Italienarna. Det verkar vara enbart familjegravar och de är praktfulla, gigantiska och fantastiskt imponerande.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]