Recept Soppa

Halvlek i årsboken

Nyårslöfte torde vara ett av de största avstampen som många gör. Och jodå, det gör nog jag också.

Hösten, så här efter sommar och semester där rutiner rubbats och det har blivit lite för mycket av det mesta så känns just den här tidpunkten som en uppfriskande nystart. Som om det var halvlek och nu med ett ögonblicks paus öppnar vi nu en nytt kapitel i denna årbok.

Jag älskar verkligen hösten. Eller ja, jag älskar nog alla årstider men jag får ett särskilt pirr vid höststarten. Sommaren må vara härlig men till slut blir det så mycket måsten och det ska hinnas med en så förbenat massa saker. Så när hösten infinner sig är det som att jag pustar ut och andas in ny kraft och energi. För det är just det jag får när det blir höst. Inget höstmörker eller höstdepretion här inte utan jag blir inspirerad av att göra så mycket. Baka, laga den mat som tar lång tid och är lite bök med.

När Gokväll på SVT sätter igång så går också mysfaktorn igång. Laga mat, läsa böcker och tända ljus.

Skördetid. Hur ljuvligt är inte det? Nu är vitkålen som bästa så till helgen ska jag göra kåldolmar. I Gokväll gjordes det även en vegetarisk variant av Zucchini. Det ska jag också testa.

I morgon är det köttbullens dag. Det uppmärksammas av Ikea här på Island. Antingen går vi dit eller så blir det helt enkelt en redigen rätt hemma med köttbullar, potatis, brunsås och lingon.

Idag är det torsdag. Då kör vi ärtsoppa – och gör om mig på Gokväll!

När jag googlar på min egna sida så ser jag att jag har faktiskt inte skrivit upp receptet på min ärtsoppa någonstans!

Så varsegoda:

Nu finns ju rimmat fläsk i Sverige men det är egentligen riktig enkelt att göra själv:

Att rimma sitt egna fläsk låter kanske komplicerat men det är faktiskt mycket enklare än vad du tror. Den här lagen kommer från farfar Hugo, som var slaktare och charkuterist i Jämtländska Strömsund. Receptet gick sedan vidare till min far, som också bedrev charkuteri för att sedan gå vidare till undertecknad. Lagen kan göras i liten eller stor mängd och den är enkel att räkna om:

1 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker

Blanda lagen och lägg i köttet i en tätförslutande burk. Vänd på burken en gång per dag och köttet är klart efter 3-4 dagar. Om du ska göra ärtsoppa är ett tips att köpta antingen grytbitar eller fläskkarré för det ger en magrare variant än att använda sig av sidfläsk som orginalreceptet säger.

Ärtsoppan:

  • 1 kg gula ärtor (det ska vara hela och inte de isländska delade)
  • 2 gula lökar
  • 3 liter vatten
  • 1 msk timjan
  • 1 msk mejram

Ärtorna ska ligga i blöt i en kastrull i ca 8 timmar eller längre. Sila bort det här vattnet och skölj ärtorna på nytt. Lägg dem i en kastrul, häll på 3 liter vatten, skivad lök och det rimmade fläsket. Låt det koka upp och ta bort skummet som bildas. När du fått bort det mesta lägger du i kryddorna och sedan låter du det småkoka i 2-2,5 timmar.

Servera med en klick senap, knäckebröd med ost och pannkakor, sylt och grädde. Nu vill jag gärna ha punsch till min soppa men det är förstås en smaksak.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]