Recept Risotto

Risotto

Risotto åt jag första gången när jag var i Paris för många herrans år sedan. Då hamnade jag och B på en bakgränds-restaurang och fick uppleva den franska kulturen på riktigt nära håll. Då, serverades den med gåsleverpaté, vilket jag minns att jag inte riktigt förstod vitsen med det. Påminde mest om vår egna risgrynsgröt med leverkorv.

Att det var risotto, förstod jag långt senare när jag fick smak av den italienska (och äkta) varianten. Jamie Oliver och hans vän Gennaro gjorde risotto som jag verkligen förstod the beauty i en riktigt bra risotto.

Jamie Oliver och Gennaro lagar risotto i Italien

Sedan dess har jag gjort åtskilliga risotto med flera olika smaker och ingredienser. Risotto med jätteräkor är verkligen en stor favorit. När vi var i Bergamo i Norra Italien förra året fick jag för första gången smaka Risotto Milanese, vilket verkligen blev en ytterligare favorit.

I alla år har jag gort Risotto med vitt vin och förstås massor med parmesanost.

Så kom då invationen när jag såg en underbar film på Netflix, Toscana. Där lagade de risotto med rödvin. Det testade jag nu och jodå, det är precis lika gott som att använda vitt vin.

Toscana – en vacker och romantisk film jag verkligen rekommenderar

Risotto med rött vin

Ingredienser:

  • 4 dl risottogryn
  • 1 gul lök
  • 8 dl buljong (den här gången valde jag oxbuljong)
  • 2 dl rött vin
  • en stor näve riven parmesan

Fräs lök och risottogrynen i olivolja. Häll därefter i det röda vinet och låt alkoholen koka bort. Därefter gör du som en vanlig risotto, dvs häller i lite buljong då och då och rör om med jämna mellanrum. När all buljong är slut och har kokat in i grynen lägger du i osten och rör om. Lägg på ett lock i ca 5 minuter och risotton är färdig att serveras.

Jag toppade den med vitlöksfrästa champinjoner, lite finhackad parmaskina och pepperoni. Riv mera ost över allt innan det serveras. Till det här serverade jag ett focacciabröd.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]