Om det är någon som är traditionsbunden så är det jag. Det ska helst vara exakt lika dant varje år och rutiner, rutiner och åter rutiner.
I år är första året som jag känner att vi behöver en förändring. De äldsta tjejerna är inte längre mina småflickor utan vuxna vackra unga damer. Vi har vår lilla princessa förstås men hon har inte riktigt fått samma stelbenta tradition av egentligen allting. Hon har någon form av hybrid av allting.
Självklart blir det svenskt julbord till lunch, Kalle Anka, kyrkan och isländsk jul på kvällen – någon motta får det ändå vara med förändringar.
Jag tänker främst på resten av julen. Vi lägger så stor energi på julafton att på juldagen gör vi ingenting och äter bara rester. Annandagen om vi har lite tur så är det till viss del organiserat.
Nej, i år gör vi annorlunda. Jag har inte köpt den där jättestora skinkan eller hamborgarhryggur. Jag köpte en 2 kilos av var sort vilket betyder att det i princip blir jättelite kvar.
På juldagen ska jag ha en engelsk jul ala min stora favorit Jamie Oliver. Jag har precis sett hans Get togheter Christmas och där gjorde han en fylld helg-kyckling (ni vet den där större varianten) som har fyllde med nästan samma fyllning som en kalkon. Till det serverade han Hasselbackspotatis med baconlindande choritzos. I nästa avsnitt gjorde han en smashed brysselkål och en grönkålssallad.
Juldagens Meny:
Förrätt:
Rökt lax med havregrynsblinier och regnbågsremoulade
Havregrynsblinier:
Vetamjöl, havregryn, mjölk, salt och 1 ägg (stek som pepparkaksformar)
Regnbågsremoulade:
Yoghurt 250 g
Peppar
Kapris
1 msk senap
Citronskal
Citronsaft
Olivolja
Dill och Persilja
Rotselleri riven
Rödbeta riven
Huvudrätt:
1,5 kg kyckling
Stuffing:
lökar ska torrstekas
10-15 minuter
Sätt i en rejäl smörklick
Salvia
Syrliga tranbär
Citronskal
Saften av en citron
Salt och peppa
Riven muskot
Cognac
300 gram ströbröd
1 ägg
Lägg i fyllningen innanför skinnet på kycklingen. Lägg i lite timjan och rosmarin inne i kycklingen. Knyt ihop kycklingen. Lägg över smörpapper och låt det stå och dra till dag nr 2.
Serveras med hasselbackspotatis. Gör den som normalt med baconlindade choritzikorvar. Stryk lite senap på baconet och lite rosmarin innan de rullas in chorizokorvar. Lite salt och peppar och lite olivolja. 180 grader i en timme. Lägg i korvarna och hela vitlöksklyftor och lägg i rosmarin
Sås
Lök, morot och purjolök, steks i panna utan smör/olja i 10-15 minuter. 500 ml varmt vatten och en buljong tärning. Lite rosmarin och torkad svamp. Rött vin och en matsked balsamvinäger. 1 tsk svartvinbärsgele. Mixa allt till en slät sås.
Bild kommer…