Dan före dan, före dan, före dopparedan. Dopparedagen är förstås inget annat än julafton. Dagen då det tilläts att äta det det lilla extra goda. Grisen spelade en stor roll. Den slaktades på Annadagen, dvs 9 december. Dåtidens slakt anses nog ganska brutalt men grisen hängdes helt enkelt upp i dess fötter och så skars halsen av. Blodet togs direkt hand om och det gjordes palt, paltbröd och blodpudding.
Än i dag har grisen en stor del av det svenska julbordet. Ingen jul utan svensk julskinka. Nu hade jag smått panik den i början av veckan men i morgondagens heliga projekt är just att koka julskinkan. Revbenspjäll hade också en stor del på vårt julbord. Lassäs Revbenspjäll med plommon och ingefära. Ja det finns inget bättre.
Kvällens aktivitet bestod även av att göra julklassikern Mjuk pepparkaka. I år gör jag på svenska lingon. Bara en sån sak kan göra livet lyckligt.
Dessutom ska jag baka vörtbröd. I dag har jag gjort fördegen som ska få stå tills i morgon bitti.
Jag hittade ett nytt recept;
Vörtbröd
Tips för att lyckas med vörtbrödet:
Vörtbröd, det ultimata receptet
- Gör en fördeg.
- Jäs under fuktad handduk.
- Ställ in en plåt längst ner i ugnen och spraya eller ös in 2-3 msk vatten (alternativt några iskuber). Detta gör att brödet expanderar lättare och får en bra skorpa sen.
- Kolla temperaturen med en termometer – brödet är klart vid 96-98 grader.
- Pensla med mjölk blandat med grädde eller kaffe med någon matsked smör i.
- Förvara inlindat i en eller flera handdukar eller vaxade papperspåsar om du kan få tag på det.
Portioner/mängd: 2 bröd
Förberedelsetid: 4h 0min
Tillagningstid: 2h 40min
Ingredienser
- 1,5 dl julmust (till fördeg)
- 10 g jäst (till fördeg)
- 120 g (ca 2 dl) rågsikt (till fördeg)
- 3,5 dl julmust
- 25 g jäst
- 1 påse vörtkrydda
- 2 msk honung
- 1 dl mörk brödsirap
- 110 g (ca 2 dl) grovt rågmjöl
- 660-710 g (ca 11-12 dl)vetemjöl special
- 2 tsk salt
- ca 0,5 dl vetemjöl (till utbakning)
- Mjölk och grädde eller kaffe och smör till pensling
Gör så här
- FÖRDEG:
- Rör ut jästen i julmusten. Tillsätt grahamsmjölet och rör till en lös deg. Täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur eller lite varmare (t.ex. nära ett element) i 4-6 timmar eller tills den jäser upp och blir pösig.
- Värm julmusten till 37 grader. Blanda ut jästen. Tillsätt vört, samt honung, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet (spara ca 2-3 dl).
- Tillsätt fördeg och arbeta degen 15-20 minuter för hand eller 10-15 minuter i maskin på låg hastighet. Arbeta in lite mer av det sista mjölet om degen nu verkar alltför kladdig för att hanteras. Låt den vila i 15 minuter.
- Tillsätt kryddor och salt och bearbeta degen 5-10 minuter till. Degen ska vara elastisk och ganska blank. Den kan vara ganska kladdig och seg. Låt den jäsa övertäckt till ca dubbel storlek (ca 1 timme). Tiden beror delvis på vilken temperatur du har i rummet.
- Sätt ugnen på 250 grader (varmluft). Bearbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i två, vik och rulla ihop till limpor. Det gäller att få en spänning i degen. Se instruktioner här.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under fuktad handduk i minst ca 45 minuter beroende på temperatur i rummet.
- Ställ in i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200 grader (varmluft). Spraya in 2-4 msk (ej för mycket) vatten på en plåt längst ner i ugnen och grädda i ca 37-45 minuter beroende lite på din ugn. När innertemperaturen är 96-98 grader är brödet klart. Lägg ev. på folie om brödet blir för mörkt. Om du vill att ytan blir extra knaprig kan du öppna ugnsluckan ett par gånger de sista 15-20 min av gräddningen.Pensla med mjölk blandat med grädde eller kaffe med någon matsked smör i. Låt brödet svalna utan övertäckning.
Nu kan jag snart ta julfrid. Maten är inhandlad, julklapparna likaså och i morgon jobbar jag halva dagen.
Om Bakåtvänd Julkalender
Syftet med kalendern är att den är varje dag börjar med en öppen och tom lucka. Tanken är att du varje dag ska fylla luckan med något som du har upplevt och/eller är tacksam för just den här dagen.